torstai 30. syyskuuta 2010

Samoihin aikoihin toisaalla...

...tapahtuu. Oikeastaan pitäisi tähän todeta, että jokapuolella taloa tapahtuu! Joku voisi jopa todeta, että eikö "huone kerrallaan" tyyli olisi ollut parempi... :) Ehkä joo, mutta minkäs tässä voi kun molemmat remontoijat on varustettu ON/OFF nappulalla ilman säätövaraa - "kerralla kaikki tai ei mitään" tyyli näyttää olevan meille se ainut oikea.

Projekteja on siis kesken siellä täällä ja jos joku homma rasittaa (fyysisesti/psyykkisesti) liikaa, on aina joku muu homma, johon voi hetkeksi siirtyä. :D

**
Hormeihin piti tehdä reikiä perjantain slammausta ja peltien yms. asennusta varten. Kamala pöly taas kerran ja muistettiin, miksi me halutaan tehdä nämä "isot" jutut pois alta kerralla ennen kuin aloitetaan lopullisten pintojen laittaminen. Hulluksihan tässä tulisi, jos olisi jo tapettia ja muuta hienoa pintaa samassa huoneessa!



Kellarissa ei ollut niin kamalan väliä tuon pölyn kanssa... :) Sinne Eppu sai tulevaa saunan kiuasta varten vaadittavat reiät tehtyä myös tällä viikolla.

**
Keittiön osalta ollaan valmiita laittamaan sähkötyksiä paikoilleen ja sen jälkeen vanerilevyjä seiniin. Keittiö on valittu, mutta ei tilattu ja nyt tulikin meille tenkkapoo pistorasioiden ja lattialämmityksen termostaattien tarkkojen paikkojen kanssa - pelkällä keittiön 3D havainnekuvalla ne saadaan takuuvarmasti juuri vääriin paikkoihin...


Ratkaisu tähän lienee se, että tilaan keittiön jo nyt huomenna, perjantaina ja otan toimituksen jonnekin kauas eteenpäin. Ennen asennusta meillä täytyy olla kuitenkin sekä olohuoneen että keittiön lattialämmitysputket paikoillaan ja mielellään keittiön osalta jo lopullinen lattiapintakin olemassa - kaikki tämä ei varmaan ole parissa viikossa tehtyä... :)

**
Jos kellarin lattia tuntui ikuisuusprojektilta, niin tuntuu yläkerrassa katon eristys ihan samalta. Rakentaminen koostuu "tuhansista" pienistä pikkupaloista, on koolausta ja rimakoolausta ja tuuletusreikien tekemistä ja verkottamista ja reikien tekemistä vuorostaan kattopuihin ja... sitten on vielä naulattava paikoilleen ne Runkoleijonalevyt ja sitten pahvit ennen puhallusvillaa. Päätyseinät sekä lappeiden pystyseinätkin pitänee vielä koolata ennen eristämistä ja... jos nyt edes saataisiin kaikki naulalevyt naulattua sinne katonrajaan... ja siirrettyä taas kerran tavaroita pois työskentelyn alta... PLAAH.

**
Toivotaan kaikki yhdessä tulevaksi viikonlopuksi kaunista säätä. Oma äitini tulee kyläilemään ja toiveena olisi vihdoin ja viimein pihan multakasan "hävittäminen" eli loppujen multien levittäminen pihan reunoille. Myös omenapuiden lahojen oksien sekä muiden "turhien" oksien sahaaminen täytyisi saada pois listoilta.

tiistai 28. syyskuuta 2010

Kellarihommia, vol.3.

Kellarin kantavien palkkien ja seinien valutyöthän tehtiin jo jokunen aika sitten. Betoni on kuivunut ja muotteja irroiteltu kaiken muun homman ohessa.






Kellarista on nyt myös lattia kaivettu oikeaan syvyyteensä kaikkialta muualta, paitsi autotallin kohdalta (betonilattia n. 15cm, kiveä/hiekkaa/savea n. 30cm). Autotallin lattiaan palataan tässä muutaman vuoden sisällä... :)




Seuraavaksi on laitettava viemäriputket lopullisesti paikoilleen oikeilla kaadoilla, tilattava soraa ja levitettävä sitä kellarinpohjaan 5-10 cm paksuudelta. Soran päälle tulee Isodrän levyt ja niiden päälle rautaverkkoo kiinnitettynä lattialämmitysputket. Näiden kaveriksi tulee vielä vesiputket ja homma on sitten meidän osalta valmis betonivalua varten.

No joo... pitäähän sitä betonin kuivumista sitten vahtia viikkotolkulla... :)

tiistai 21. syyskuuta 2010

Tapahtuu...

Viime viikolla jonain kauniina päivänä (niitä on ollut aika harvassa) Eppu kiipesi katolle ja asensi uudet lapetikkaat. Ne vanhathan tuli lumikuorman kanssa viime talvena rytisten alas... Otti pari puhelua projektin aikana ja silti homma sujui mallikkaasti, oli kyllä kuulemma HIUKAN jyrkkä tuo meidän katto!


Lapetikkaat tulivat käyttöön heti lauantaina, kun Uunimestari kävi vilkaisemassa leivinuuninpaikkaa ja hormeja. Hormit olivat kuulemma sen verran hyvässä kunnossa, ettei slammausta olisi välttämätön tehdä ihan vielä... toisaalta, slammauksen tekeminen myöhemmin uunien asennuksen jälkeen, olisi pirun vaikeata hommaa.

No. Päätettiin tilata leivinuunin lisäksi slammauskin - hinta vähän hirvittää, mutta onpahan ainakin tuon jälkeen piippu kunnossa taas kymmeniksi vuosiksi eteenpäin. Piipunhattukin pitää hankkia ennen talvea...mistähän sellainen?

Slammauksen sekä uunin toimituksen aikataulu on lokakuun ensimmäisinä viikkoina ja uunin asennus "sitten myöhemmin". Ennen pakkasia kuitenkin - en malta odottaa!

Leivinuunista tulee niin hieno - valkoinen hiertorapattu pinta ja grafiitinharmaat luukut (kuvan toimittanut Kermansavi).


**

Epun porukat olivat viikonlopun kylässä ja laittoivat meihinkin taas vauhtia. Keskikerroksen kylpyhuone sai levyt seiniin sekä puuttuneen seinän ja oven. Ihanaa, kun enää ei tarvitse vierailijoille selitellä kuinka "tähän sitten tulee kylpyhuone ja tähän ovi ja...". Nyt se kylpyhuone ON siinä! :)

KIITOS Päivi ja Mauri avusta!







Ehkä mahtavinta ikinä, kun vihdoinkin pääsee toimittamaan vessa-asioitaan SULJETUN oven takana!!! :D

**

Lisäeristäminen jatkuu keskikerroksessa ja enää yhdestä olohuoneen seinästä puuttuu koolaukset ja Ekovillat. Epulla varmaan seuraava projekti on lattialämmitysputkien virittäminen eteiseen sekä kylpyhuoneeseen sekä kylpyhuoneen lattialle valu putkien päälle. Eppu on myös aina sateettomina iltoina kantanut hiekkaa ja savea kellarista pois - kodinhoitohuoneessa ollaan jo oikeissa syvyyksissä ja muualla ei.

Ehkä minä keskityn seuraavaksi yläkerrassa katon koolauspuihin? Tai johonkin muuhun... onhan tätä tekemistä. :)

torstai 16. syyskuuta 2010

Hengissä ollaan.

Reilu viikko ollaan nyt talolla elelty suhteellisen yksinkertaisissa oloissa ja hengissä ollaan silti. :) Viikon aikana on tapahtunut paljonkin edistystä remonttihommissa - pieniä juttuja siellä täällä... silti niin TÄRKEITÄ ja aikaa vieviä. 

**

Tärkeimpänä kohteena meillä on keskikerroksen kylpyhuone, ja kyllä se alkaakin hahmottua pikkuhiljaa. Putkivedot on lattian alle tehty ja nyt Eppu vetelee sähköille putkia sinne tänne seiniin ja vähän muuallekin... Tulevana viikonloppuna huoneeseen rakennetaan toivottavasti vielä yksi kokonaan puuttuva seinä ja asennetaan ovikin paikoilleen. Erikoiskovat kipsilevyt on jo olohuoneessa odottamassa asennusta!




Putkijuttuja lisää... Viemärin tuuletusputki menee nyt jo katolle saakka (näkyi kylpyhuonekuvissa takanurkassa) ja piiloutuu loppujen lopuksi katon lisäeristyksiin. HAJUHAITAT on toivottavasti lopullisesti ohi...

 


Eppu valoi olohuoneeseen jo aikaisemmin esitellyille "jaloille" betonilaatan ja pikkuhiljaa alkaa hahmottumaan tuo leivinuunin paikka. Muuraaja/uunimestari tulee toivottavasti jo huomenna perjantaina katselemaan tilannetta ja samalla vilkuilemaan hormien kuntoa muutenkin. Tuon käynnin toivon antavan meille ainakin jonkunlaista aikataulua tälle pikkuprojektille. Takapiha on TÄYNNÄ purkupuuta ja noilla on tarkoitus lämmittää huushollia tulevana talvena (ja jo syksyllä) oikein mukavasti ja suht edullisestikin vielä.

Kaikenlisäksi puuläjät on niin RUMIA, että mielellään tuikkaan tuleen ne kaikki!



Viikon aikana ollaan myös yläkerrassa harjoiteltu runkoleijonien asennusta sekä jatkettu tuuletusreikien avaamista sekä niiden ötökkäverkottamista. Nopeata touhua näyttää olevan tuo runkoleijonien laitto, kunhan vain insinööri mittaa levyjen leveydet vähemmän jämptisti... :D

Ötökkäverkkojen niittailu onkin mennyt vähän hitaampaa tahtia - niittikoneeseen saatiin esimerkiksi vasta kolmannella yrittämällä oikeankokoiset niitit! Niittailu on superraskasta hommaa, kone on valtavan jäykkä ja vaatii minulta kahden käden voimia. Myöskään ötökkäverkkojen leikkaamiseen emme vielä ole löytäneet morapuukkoa parempaa ratkaisua... Tällä hetkellä on noin puolet aukoista verkotettu.




Viikon kuulumisissa sokerina pohjalla esittelen teille uuden, HIENON ja KOTIMAISEN hankinnan - vuotavan ja valtavan ruman muoviräppänän tilalle on ostettu vakuuttavannäköinen Bobi-postilaatikko! Made in Finland, Vaasa --> kuten talon omistajatkin. :D

Vain mukavaa postia tähän laatikkoon, kiitos.

tiistai 7. syyskuuta 2010

Kotona!

Viikonloppuna saimme yhden huoneen lisäeristettyä ja kipsilevytettyä miltei pölyttömään ja asuttavaan kuntoon. Lauantaina siirtyivät sitten patja, vaatteet ja vähän muitakin elämiselle tarpeellista roinaa  - hups vaan, yhtäkkiä me asutaankin OMASSA TALOSSA! :D




Arkirutiinit vaativat vielä adjusteerausta, juoksevaa vettä ei ole ja esimerkiksi peseytyminen on hiukan haastavampaa kuin mihin on tähän astisessa arkielossa on tottunut. Helpottava asianhaara on se, että me olemme molemmat pitkänlinjan retkeilijöitä ja hygieniatasot onnistutaan säilyttämään varmasti nytkin. Asennekysymyshän tämä puhtaasti on. Takapihalle on viritetty vesisäiliötä ja seinätikkailla "kylpyhuoneen" hyllynvirkaa toimittaa pari raakalautaa - hampaidenpesu ja kasvojenpesu aamutuimaan on näin vain virkistävää! ;) Suihkussa käydään kavereilla, uimahallissa...

Pari päivää asuttu ja kaikki ok. Tämä kaikki on vain otettava seikkailun kannalta, muuten menee hermo! ;)

**
Asiasta toiseen...

On se Ekovillalevy vain mainio tuote! Yhden illan aikana lisäeristin melkein kokonaisen huoneen, eikä suurempia aivastuskohtauksiakaan ollut. Kätevää ja ihanaa! Asumishuoneen lämpötilat on saatu yhden patterin avulla keskimäärin 20-25 asteessa ja tämäkin patterin olleesa ihan minimitehoilla.

Meille tuota levyä tilattiin kaikenkaikkiaan kaksi lavallista ja tuon yhden asumishuoneen lisäksi siitä pitäisi riittää myös seuraavana työlistalla olevaan keskikerroksen kylpyhuoneeseen ja vähän muuallekin.





Veitsenteroitin täytyy kyllä näissä hommissa pitää työkalupakissa valmiina - meidän teroittaja on jossain muuttolaatikoissa, joten KIITOS Marjo oman teroittimesi lainasta! Se on ihan oikeasti äärettömän tärkeä työkalu!!! :D

Nämä levyt on Ekovillalla ns. koeajossa - tilaus onnistuu tässä vaiheessa vain tehtaalta. Haasteita on vielä palosuojauksessa - tehtaan mukaan pintakarvat syttyvät, mutta sen jälkeen liekki tukahtuu. Puhallettavassa Ekovillassahan palosuoja on parempi, mutta emme voineet oikein odottaa näiden muutamien huoneiden kanssa koko talon kertaeristystä... Ja sitäpaitsi, kuten Ekovillan asiantuntijakin sanoi, on tuo Ekovillalevy kuitenkin paremmin palosuojattu kuin talossa jo olevat puupurut! :D

**

Alku aina hankala ja lopussa kiitos seisoo, pitänee paikkansa myös meidän elämäntapamuutoksessa. Kaikesta selviää, kun vain muistetaan miksi tähän on ryhdytty ja mitkä asiat meidän aikaisemmassa elämäntyylissä tähän ajoi. Lopputulos on kirkkaana mielessä ja sitä kohti tehdään töitä - arjen pieniä iloja huomioimatta.  Ulkona kuivuvat pyykit, puutarhan antimista nauttiminen, tuttavallisen kotipeipon hämmästely, räjähtäneen oravan bongailu... :D