keskiviikko 27. lokakuuta 2010

Kellarihommia, vol.4.

Viimeisten parin viikon ajan kellarissa on puuhailtu PALJON. Ihanaa ihanaa, että tämäkin monttu alkaa vihdoin valmistua.  Vaikka tiedän, ettei talo tämän kellarin kaivuutöiden takia kaadu, on olo silti aina välillä hiukan "hutera" jo pelkästä ajatuksestakin. :)

***

Sorat levitetty ja lattia tasattu soran avulla. Raskasta hommaa, joten Eppu teki tämän levitystyön ihan yksin. Talossa rinteenpuoleiselle sivulle meni noin 5 cm soraa ja "alamäen" puolelle suunnilleen 30 cm... meillä on ollut TODELLA vino kellarinlattia ennen, nyt suunnilleen passissa. :)Sorapatjan päälle Eppu leikki "riisisuklaa-palapeliä" eli palasteli Isodrän levyt kahteen kerrokseen seinästä seinään ja viemäriputkia yms väistellen. Isodrän levyt tässä olivat vähän ohuempaa laatua (65mm), kuin talon ulkopuolelle tullut eristelevy (100mm).


Minä pääsin taas apulaiseksi, kun leviteltiin kuitukangas eristeen päälle sekä siihen päälle rautaverkot. Rautaverkot niputettiin yhteen rautalangalla koko kellarinlattian peittäväksi yhtenäiseksi verkoksi ja nostettiin oikeaan korkeuteen (keskelle tulevaa betonivalua) muovisilla "töpsöillä" eli "tassuilla" - viralliselta nimeltään kai nuo muovitötsät on jotain korotuspalikoita tms?

Tämä työvaihe vaatii ennen kaikkea tyhjää vatsaa (ei kannata yrittää, jos on juuri syönyt --> närästää ja ahistaa) ja kovia sormenpäitä.Seuraavaksi vuorossa oli lattialämmitysputket kiinnitys rautaverkkoon asennusohjeen mukaisesti. Toinen pyöritti putkikasaa (minä) ja toinen kiinnitti nippusiteillä putkia lattiaan - yllättävän sujuvasti meni koko homma kaikenkaikkiaan - oltiin jännitetty tätä työtä ehkä eniten.
Lattiavalun tuli meille tekemään ammattilainen Tenho. Betonia tilattiin 4,5 ja sitä kului kellarin lattiaan 4 kuutiota. Ylimääräisestä betonista suurin osa meni autotallin eteen ja lopuista Eppu teki meille ulkokalusteita (jos ne onnistuu).

Valuhommissa aikaa kului noin 6 tuntia. Minä (kurja) lomailin koko viikonlopun vanhempieni luona ja Epun tehtäväksi jäi kuulemma aktiivinen hengailu ja "kuran taputtelu" - ei edes kuvia saanut otettua itse prosessista... alla olevat kuvat on otettu puhelimella (ja vähän photoshopattu).

Alla sitten minun ottamia kuvia vähän paremmalla kameralla pari päivää myöhemmin. Huomionarvoista on se, kuinka vauhdilla jokainen tyhjä kolo täyttyy roinasta välittömästi! :)

3 viikon päästä saisi laittaa jo hiljalleen lattialämmitystä päälle ja kokonaan kuiva tuon pitäisi olla suunnilleen 8 viikon päästä.

1 kommentti:

  1. Kova homma tuon kellarin kanssa kyllä on. Mutta kyllä se varmaan palkitsee sitten, kun on valmis. Mä vieläkin haaveilen vastaavasta projektista, mutta tuskin sitä meille tulee.

    VastaaPoista