keskiviikko 6. kesäkuuta 2012

Viljelykset vuonna 2012

Ajattelin, että ihan omaankin muistiin laitan ylös hiukan meidän tontin hyötykasviosastoa. Oma kehitykseni puutarhurina/viljelijänä näyttää kovasti menevän siihen suuntaan, että kukkia kukkien vuoksi tulee hankittua tai edes harkittua vähemmän ja vähemmän, tänä vuonna kesäkukille ajateltu patakin sai sisälleen mansikantaimet - onhan mansikoissakin kyllä kukat! :) Toki meiltäkin perinteiset syreenit ja ruusupuskat löytyy, mutta enenevässä määrin kaikenlaista syötävää.

Jälkikasvuakin on tässä "suuntauksessa" ajateltu aika paljon. Ollaan aika ajoin satuttu telkkarin eteen, kun siellä kerrotaan kuinka esimerkiksi amerikkalaiset penskat eivät erota porkkanaa parsakaalista eivätkä oikeasti muka tiedä missä peruna kasvaa... Jösses! Meidän mukula tulee kyllä tietämään nämä perusjutut ihan alusta lähtien ja luvattiin Remppajarrulle käydä ahkerasti myös kotieläinpuistossa katsomassa, että "mistä se kana pissii"... :)

**

Lavakauluksiahan meillä nyt on (jee) ja kaikkiin keksittiin kasvatettavaa...ja vähän vielä päällekin. :) kasvamassa on siis; kesäkurpitsaa, talvikurpitsaa, retiisiä, porkkanaa, parsakaalia, sokeriherneitä, pensaspapuja, paprikaa, sipulia, valkosipulia, pinaattia, rucolaa sekä salaatteja. Erikseen on vielä tomaatintaimia, mutta ne ei tänä vuonna taida ehtiä tehdä satoa ollenkaan, niin pieniä ovat. Valkosipulikin näyttää vähän toivottomalta viljelykseltä, muiden kanssa näytetään onnistuvan edes jotenkuten.

Perusteluja ei valikoimalle juurikaan ole. Osa laitettiin maahan vain mielenkiinnosta, osa Remppajarrua ajatellen, esimerkiksi parsakaali on poikasen ykkössuosikki - herneitä, retiisejä ja porkkanoita haluttiin siksi, että niitä voi periaatteessa syödä suoraan maasta (pestynä).  Valkosipuli on insinööri idea ja kurpitsoista minä toivon VAU! hetkeä - eikö niistä pitäisi tulla melko isoja? :D

Lavakaulukset.

Sellasia pysyväisemmän sorttisina viljelminä meillä on nuo ikivanhat omenapuut, joita ollaan jokaisena asumiskesänä tähän mennessä leikattu suhteellisen radikaalisti. Tänä kesänä yksi puista saa olla rauhassa ja syksyllä otetaan isoimmasta puusta (tähän asti saanut olla suht rauhassa) reippaammin oksia alas. Yritetään noita leikata takaisin järkevään korkeuteen sekä kannustetaan niitä kovasti tekemään lisää oksistoa vanhojen ja aika lahojenkin tilalle. Kukinta onnistui hyvin suurimassa osassa puita ja nyt odotellaan edes kohtuullista satoa. Joka vuosi on jokainen puu tehnyt vähintän sen yhden omenan ja maku on kohdallaan - mikä lie vanha lajike on kyseessä...

Yläpiha.

Ensimmäisenä kesänä istutettin etupihalle kirsikkapuu ja viime kesänä laitettiin luumupuiden taimia. Puna- ja mustaviinimarjapuskat löytyvät tottakai, samoin karviaismarjapuskat - pensaista vain yksi mustaviinimarjapuska on pihan alkuperäisasukkeja, muut on joko kaupasta kannettu tai ystävien pihoista tuhoamisvimman alta pelastettu. Pihaan ajetun täyttömaan mukana tuli jonkunverran vadelmapuskia ja niitä on jo viime vuonna siirretty tontin reunalle pensasaidaksi. Samaan läjään olen viime vuonna istuttanut lahjaksi saadut 2 mustikkapensasta ja tänä vuonna vielä yhden itseostetun puskan.

Taka- ja sivupihaahan meillä kiertää (vielä keskeneräinen) kivimuuri. Kivimuuriin ei ole jaksettu mitään suodatinkankaita laittaa alle vaan ajateltiin siinäkin jo heti alkuunsa kasvattaa kaikkea mikä siinä menestyy. Nyt näyttää muurista muodotuvan meidän yrttipaikka - ruohosipuli, timjami, piparminttu ja laventeli on talvehtineet hyvin - rosmariini täytyy istuttaa uusiksi. Muita yrttejä lisäillään pikkuhiljaa ja opetellaan samalla miltä ne näyttää ja maistuu - persilja ja stevia on jo päässyt multiin tämän alkukesän aikana. Yrttien lisäksi olen siirtänyt muualta pihalta ahomansikoita kivien koloon ja sekin leviää ja kukkii tällä hetkellä upeasti.

Laventeli.

Stevia.


Tänä vuonna olen istuttanut aroniaa autotallin luiskaa reunustavan "muurin" reunaan - siitä pitäisi tulla pensasaita ja toivottavasti estää Remppajarrun suurimmat putoilemiset siihen ajoluiskalle... Tyrniryhmään (melkein metsään) istutettiin kaksi uutta "akkaa" - tyrnithän meillä istutettiin ensimmäisenä kesänä ja tänä kesänä niistä ensimmäisistä odotellaan parempaa satoa kuin viime kesän 8 marjaa.

Marja-aronia aita.

Mansikkataimia siis laitettiin kesäkukkien tilalle yhteensä kymmenen ja yksi mansikka-amppelikin roikkuu talon eteläseinällä. Raparperit piirakkaan saadaan myös, tosin kamalan huonosti näyttävät kasvavan - naapurikateus raparperien kohdalla on SUURI!

Mansikkamaa.

**

Semmoista siis meillä. Mites teillä?

5 kommenttia:

 1. No meillä pihalla kasvaa tällä hetkellä parsakaali, salottisipuli, avomaankurkku ja peruna.

  Parsakaali iti kolmessa päivässä sisällä, mutta hyydähti jouduttuaan ulos. Nyt se näyttää virkistyvän hiljalleen ja hintelät varret paikka paikoin vahvistuvan.

  Salottisipuli iti seuraavana työntäen hinteliä varsia silmukoina ylös mullasta. Sekin hyytyi pahasti ulos jouduttuaan, mutta on sekin nyt hiukan virkistynyt. Tajusin vasta sittemmin, että saadakseni sipulisatoa, minun olisi varmaankin pitänyt laittaa multaan sipuli, ei siemeniä... Noo, ensi vuonna sitten.

  Kolmantena esiin punnersi avomaankurkku, joka oli todella terhakas. Pidemmäksi kasvettuaan se on alkanut nyt tehdä ensimmäisiä kurkkumaisia, karheita lehtiä.

  Peruna istutetaan valmiiksi aavistuksen itäneinä ja nehän nousi mullasta ihan hetkessä. Multasin idut kahteen kertaan, mutta sitten tuli ruukkujen reunat vastaan... Nyt näyttää siltä, että kun tulen lomareissusta 1,5 viikon kuluttua, on edessä perunankorjuutalkoot... Huhhuh mikä rehotus!

  Yrttejä ei ole vielä pihalla, mutta keittiön lavuaarissa on kaupan ruukkutimjami odottamassa parempia aikoja (ja viitseliäämpää henkilöä). Tarkoituksena on kesän mittaan heittää takapihalle myös korianteria, rosmariinia ja mitä noita yrttejä nyt milloinkin ruuanlaitossa tarvitsee.

  Tämän tarhan käytössä on tyypillisen espoolaisen rivarihelvetin kärpäslätkän kokoinen takapiha. Joutuuhan tässä olemaan kastelun kanssa vähän tarkkana, kun kaikki on erilaisissa ruukuissa ja puulaatikoissa. Toistaiseksi näyttää kuitenkin siltä, ettei nuo taimet järin välitä missä kasvavat, kunhan kasvavat. Sadonkorjuun aika paljastaa sitten lopullisen totuuden.

  VastaaPoista
 2. Itselin innostuneena tuosta hyötyviljelystä. Olen minä muutaman puskankin pihalle laittanut, aroniaa näköesteeksi ja yhden syreenipensaan.

  Syksyllä tuli laitettu kirsikkapuu, joka näyttää voivan todella hyvin.

  Nyt olen istutellut Vadelmaa ja pensasmustikkaa, perunaa, porkkanaa, sipulia, hernettä ja mansikkaa.
  Ehkä ensi vuonna laajennetaan... näistä on hyvä lähteä liikkeelle =)

  Näin siis Nuuksiossa

  VastaaPoista
 3. Meillä kasvaa juhannukseksi laatikossa uutta perunaa ja retiisiä, salaattia, kukkakaalia, tilliä ja mangoldia on hyvin aluillaan. Viime vuonna kaikki oli maassa mutta laatikot tuntuvat huomattavasti kätevämmiltä.
  Pihalla on pari mustaviinimarjapensasta mutta ainakin yksi herukka olisi saatava ja kirsikkakin olisi kyllä hyvä lisä. :)

  VastaaPoista
 4. Espoolainen rivarihelvetti kuittaa: juhannuksena rymättyläläisen varhaistimon naatit ovat noin puolen metrin mittaiset. Perunoita nousi naatista noin kymmenen kappaletta, suurimmat kahden euron kolikon kokoisia...

  Seuraava perunannostoyritys tapahtuu siis parin viikon päästä.

  VastaaPoista
 5. Mahtava perunasato - meille tuli hirviöretiisejä sekä salaattisadon kanssa saatetaan olla pian pulassa. :) Ne raparperi ei vain kasva...prkl.

  VastaaPoista