torstai 29. heinäkuuta 2010

Pohjakuva / 2. kerros

Tässä vielä 2. kerroksen pohjapiirros. Nuo huoneiden nimeämiset on aina yhtä huvittavia... :) Voin olla varma, ettei tuossa työtilaksi nimetyssä huoneessa tulla töitä tekemään (korkeintaan ajatustyötä), vaan siitä on tarkoitus tulla meille sellainen löhöilyhuone rennoilla tuoleilla ja pehmeillä matoilla. Telkkari tulee jonnekin nurkkaan ja piipun viereen kevyttakka.


**

Valokuvia tämän päivän tilanteesta - muutama tovi vielä tätä remonttia edessä... :D Ensimmäinen näkymä on otettu portaikon puoleisen ikkunan edestä suoraan piippua kohti, seuraava hiukan vinottain portaikkoa kohti. Viimeinen kuva onkin sitten tilan vastakkaiselta puolelta.



 
Kaikki tuo tavaramäärä on odottelemassa paikkojen valmistumista. On sohvaa, lipastoa ja "miljoona" pahvilaatikkoa täynnä TARPEELLISTA tavaraa. 

**

Yläkerrasta tulee meidän valkoisin tila. Kattoon tulee kapeahko valkoiseksi maalattu panelointi ja lattiaankin mietittiin maalattua lautaa. 

*huoh* Saataisiinpa tämäkin jo valmiiksi... ;)

Pohjakuva / 1. kerros

Tässäpä sitten 1. kerroksen pohjakuvaa. Suurimmat muutokset tässä kerroksessa osuvat vessan paikkeille - näillämain on aikaisemminkin ollut vessa, mutta piipunjuuressa eikä ulkoseinässä kuten nyt. Olemme myös "uhranneet" mahdollisuuden piipunympärikiertämiseen MAHTAVAN keittiötilan vuoksi - viimeistään tässä kohtaa tämä rm-talo meni varmaan puhdasoppisimpien mielestä pilalle... :(

Minä taas en malta odottaa, kunnes tuo keittiö-olohuone on valmis ja pääsemme vihdoin kokoontumaan isommallakin porukalla illanviettoon. :D Ehkä vuoden päästä syksyllä?


**
Tässä kuva tulevasta työhuoneesta (pohjapiirroksessa "huone"), jossa vielä tällä hetkellä nurkassa sermin takana on meidän vessa.


Tämä kuva on olohuoneen ja keittiön väliltä otettu olohuoneeseen päin. Tuolla kaukana näkyy myös laajennettu oviaukko eteiseen.


Tämä näkymä olohuoneen nurkasta. Seinä olohuoneen ja keittiön välillä tullaan purkamaan ja siihen asennetaan kantava vaakapalkki tuonne katonreunaan. Palkki on jo tontilla, nyt mietitään kovasti kuinka se saadaan nostettua noinkin ylös ilman henkilövahinkoja... Väkivahvoja kavereita kaivataan apuun!


Tässä näkymä keittiön nurkasta.

keskiviikko 28. heinäkuuta 2010

Pohjakuva / kellari

Huolimatta siitä, että asetamme itsemme nyt alttiiksi kaikelle mahdolliselle kritiikille "kuinka rm-talo on pilattu", uskaltaudun paljastamaan talomme uusia pohjapiirroksia.  Apuna meillä on ollut monta asiantuntijaa, pääsuunnittelijana arkkitehti Anna Hänninen - KIITOS hänelle ja kaikille muillekin hienosta työstä.

Kritisoida saa, mutta kohtuudella. Meillä ollaan sitä mieltä, että museointityö on muita varten - me vain haluamme elää mukavasti kauniissa ja toimivassa ympäristössä. Rm-taloissahan tarkoituksenmukaisuus sekä tilojen mittasuhteet ovat alunalkaen olleet meille houkuttelevimmat jutut.  Nykyaikana rakennettavien kivilinnojen vastapainona tämä puutalomiljöö on sopivan vaatimaton meillekin. :D

Alkuperäiset pohjakuvat löytyy täältä.

**

Tässä kerroksessa tuli ehkä eniten muutoksia, kaikki kuitenkin mielestämme tarpeellisia. Muutaman kantavan seinän paikka määrittyi keskikerroksen mukaan - muun muassa leivinuuni vaatii alle kunnon betonirakenteen painonsa takia. Kellarin pikkuvessastakin saatiin kohtuullisen kokoinen siirtämällä seinää noin 15 senttiä.

Yksi tämän kerroksen suunnitelmiin liittynyt "harmi" on ainakin minulle ollut tuon teknisen tilan vaikeus. Sellainen pitää olla (plaah), mutta kuinka iso - kaikki tekniseen tilaan käytetyt neliöt ovat periaatteessa poissa saunasta ja suihkutilasta. Eppu puolestaan on "ahdistunut" suihkutilan pienuudesta jo etukäteen - piirroksessa suihkun leveys on 90cm ja luultavimmin lopputulokseksi saadaan about 100cm. Kyllä minä luulen yhden miehen mahtuvan sinne ihan hyvin suihkuttelemaan. :)

Vanha autotalli jätettiin askartelu-/nikkarointitilaksi. Sinne tulee aikanaan lattialämmitys ja uudet pinnat sekä uudet ovet, muuten se on täydellinen puuhailuhuone meille.


Ensimmäisenä kuvissa on kellarin portaat ja heti portaiden alla olevan pikkuvessan paikka on kuvattu myöskin pariin otteeseen.


Kuulemma tuo tuki on "näön vuoksi" sillä entisen juureskellarin purettu seinä oli kevytharkoista, eikä sellainen kanna mitään... Muiden seinien purkua varten meille tulee metalliset OIKEAT tuet lainaan.



Rokkihuoneesta on kuva tässä seuraavana. Talon päähana ja vesimittari on tuolla päätyseinällä ja siihen se jääkin. Täytynee naamioida nuo jonnekin kaapin sisään...


Tässä viimeisessä kuvassa kodinhoitohuonetta. Oviaukoista vasemmanpuoleinen tulee suurennettuna viemään loppujen lopuksi suihkuun ja saunaan. Oikeanpuoleinen oviaukko menee portaiden juurelle.


**

Kellarikerroksessa "harmaita hiuksia" Epulle aiheuttaa tuo musta bitumimönjä, millä koko kerros on aikoinaan niin sanotusti vesieristetty. Tuo vanha eriste täytyy poistaa uuden tieltä ja siinäpä vasta hommaa kerrakseen! Rälläkkä kuumenee, kirves tylsyy... Vinkkejä toimivista tekniikoista otetaan vastaan ennen kuin MIES ylikuumenee!

maanantai 26. heinäkuuta 2010

Kaikennäköistä...

...pientä puuhaa taas. Huomasin tuossa pari viikkoa sitten, etten ole tainnut laittaa ollenkaan meidän uusia hyväksyttyjä pohjapiirroksia näytille - niitä siis tulossa lähiaikoina. Kaiken lisäksi ostin myös itselleni uuden objektiivin järkkärikameraan ja nyt saan otettua sillä laajakulmalla kunnon yleiskuvaa sisältä.

Vähän viime viikon tekemisistä päivitystä... Tulevan olohuoneen lattia on avattu ja parhaillaan sitä valmistellaan kellarikerroksen seinien valuja varten. Kellarin valut valetaan yläkautta ja sitä vartenpitää tietenkin saada työskentelytilaa - purut pusseihin ja reikää betoniin. Apureina muutaman päivän ajan viime viikolla oli Epun porukat - KIITOS!!!


Olohuoneeseen tulevan leivinuunitakan pohjiakin katseltiin samalla läpi eikä kuulemma huonolta näytä. Pohjassa on sopivasti betonikoolaukset molemmin puolin tulevaa betonilaattaa ja saamme siihen tukevat puiset lattiakoolauksetkin nätisti katkaistua. Leivinuunitakan mallia olemme etsineet ja taidamme päätyä erittäin yksinkertaiseen malliin Tulikiveltä, mallinimellä Joona - emme kuitenkaan ota kuvan mukaisia kaakeleita siihen vaan meidän uuni tulee valkoiseksi rapattuna ja mustilla luukuilla. Olisi niin ihana saada tuo uuni käyttökuntoon tulevaksi talveksi... pahus kun kaikki riippuu kaikesta.

 
Löydettiin viime viikolla talon ensimmäinen (ja toivottavasti viimeinen) todella paha lahovaurio. Ei ollut yllätys, että se löytyi vanhan vessan alta - vessan lattian puruthan menivät kaikki myös poistoon, sillä ne näyttivät pääasiassa kukkamullalta. Lahonnut palanen oli tukemassa yhtä keskikerroksen vaakapalkkia ja se oli onneksi helppo korvata parilla yhteennaulatulla 2*4 palikalla.



Kellarin vessa näyttää tällä hetkelläaika lohduttomalta. Eppu kyllä on sitä mieltä että kunhan hän saa viriteltyä tuohon viereen puutarhaletkulla veden, voi tuota "tötteröä" käyttää ihan oikeastikin vessanpönttönä... joo. Mietin vielä tätä - meidän kemiallinen vessa on toiminut ihan hyvin, enkä välttämättä näe syytä muutokseen ihan vielä. :)



Homma jatkuu...

perjantai 23. heinäkuuta 2010

Pieniä edistysaskelia ja paljon kuumaa keliä.

Kuumuudesta huolimatta yritettiin lomaviikolla (vk 28) saada sisähommiakin tehtyä (muutto parin viikon päästä). Minä olen esimerkiksi hakannut peltikaton vieressä Epun ja Villen (kiitos avusta Ville) asentamiin koolauspuihin lisää nauloja - jonain päivänä laskin, että kulutin yli 500 naulaa... loppujen lopuksi menin laskuissa sekasin. 500 naulaa kuulostaa vähältä, mutta siinä lämmössä se oli SUORITUS. Oli välillä niin kuuma, etten 15 minuuttia pidempää rupeamaa pystynyt niillä tikapuilla työskentelemään!

Yläkerran seuraavat hommat on saada kantavat vaakapalkit paikoilleen (poistetaan jonkun verran pystypalkkeja eli vanhan huonejaon aikaisia seiniä) sekä sen jälkeen järkevöittää lappeiden pystypalkkien jakoa vaihtamalla niitä 10*10 parruihin.

Suunnitteilla on, että saadaan nuo matalat tilat komerokäyttöön ja asennetaan loppujen lopuksi tuohon eteen vain yksinkertaiset liuovet --> tällä tavoin meille tulee lappeisiin sellaiset vaatehuoneen tyyppiset tilat ja katon mataluuden takia sinne on melkeinpä päästävä kaikkialta sisään. Alunperin tässä kohtaa piti käyttää vanhoja kaapinovia ja rakentaa komerot niillä, mutta katto madaltuu eristysten vuoksi niin paljon ettei mitkään ovet enää mahdu jäljelle jäävään seinään.


Yhtenä lomapäivänä Eppu vuokrasi Ramirentilta järisyttävän kokoisen poran ja teki päivän aikana reikiä kellarin väliseiniin sekä betoniseen välipohjaan sähköille sekä viemäreille. Hikistä hommaa, vaikka kellarissa onkin ollut talon miellyttävin lämpötila viimeaikoina.


Sähkösuunnittelijan ohje on, ettei koskaan voi vetää liikaa sähköä taloon... Meille taidetaan laittaa ainakin pari putkea jälkiasennuksia varten joka huoneeseen. :) Jos ei nämä riitä, niin odotellaan seuraavaksi sitä langatonta hyppysähköä.



Tulevan keittiön lattiasta tulee jo viemäriputki sekä vesijohtoja. Näyttää ihan mahtavalta, kun purkamisen sijaan alkaa taloon tulla jotain uuttakin paikalleen!



Piipun ympäriltä tulevan keittiön puolelta poistettiin säkillinen niin sanottua muhjuvillaa (ei tiedetä mitä se on) ja "määräysten mukaisesti" täytettiin rako palovillalla. Sama homma tehdään kaikkiin kerroksiin ja vielä kattoonkin. Manattiin kaupassa, kun palovillaa myytiin vain valtavissa säkeissä ja meinattiin jättää se melkein ostamattakin... Onneksi ostettiin, sillä taidetaan loppujen lopuksi joutua käyttämään koko säkki.



Tulevan keittiön osalta meidän seuraavat hommat on listattu suoraan seinään. :) Ei pääse totuus unohtumaan ennen kuin saadaan nuo eristeet ja kipsilevyt paikoilleen.


Edellä mainittujen hommien lisäksi ollaan tehty kyllä muutakin. Epulla on kova homma saada kellarin seinistä mustaa bitumikerrosta irti - taisi taas palaa yksi rälläkkä siinä hommassa. Minä taasen olen Epun avustuksella rakennellut takapihan jyrkkään maavalliin kivimuuria (vielä puuttuu korkeudesta noin 1,5 metriä).

Pihan ihmeitä ollaan pällistelty päivittäin - muun muassa vaikeaksi kasviksi kutsuttu alppiruusu tekee uudella paikallaan lisää oksaa ja tuuheuttaa lehtiään! :) Myös siirretyt ruusupuskat ovat ottaneet hyvän otteen maasta ja kuivuneiden oksien seassa näkyy jo uuttakin kasvustoa. Kaivossakin on vettä riittänyt huolimatta helteestä.

**

Isohko puutilaus tulee ensi viikon maanantaina ja silloin päästään taas naulailemaan materiaalia ympäri talon - jossain välissä pitäisi tulla pihaan myös rautaiset tukiparrut (lainataan valumieheltä), joilla tuetaan kellarin kattoa parin kantavan seinän muutoksien ajaksi - itse kantavat rakenteet tekee ammattimies, mutta Eppu pääsee taas purkuhommiin! :)

torstai 8. heinäkuuta 2010

Vähän valokuvia.

Valokuvantäytteinen kirjoitelma välillä.

**

Etupihalle istutettu nurmikko on kasvanut hyvää vauhtia ja viime päivien sateet helpottaneet myös meidän kastelu-urakkaa. Onneksi näin, sillä kaivon vesi on viime viikot laskenut hullun lailla ja nyt pelätään sen kuivuvan kokonaan... :(





Meillähän on kaikenkaikkiaan viisi omenapuuta pihalla. Kaksi todella vanhaa ja rähjäistä, kolme nuorempaa ja yhtä rähjäistä. Viidestä puusta kolmeen on tulossa omenoita - syksyllä tehdään päätös omenapuiden kohtalosta perustuen pääasiassa omenoiden makuun. Jos omenat ovat hyviä, yritämme radikaalilla leikkauksessa (kuka tietää miten) pelastaa puoliksi lahoja ja vääntyneitä puita, jos omenat eivät maistu on ensi vuonna varmaankin uusien puiden istutus edessä.




Tämä kivikasa toimitettiin meille eilen keskiviikkona. Kivet siirretään tukemaan sitä meidän takapihalla olevaa jyrkkää rinnettä ja myöhemmin kiien väliin istutetaan kaikenmaailman kivikkokasveja ja muuta "maasta kiinnipitävää" rehua. Suurimmat kivet onnistutaan siirtämään kahdestaan nokkakärryillä, pienimmät menee käsipelillä helposti.



Kivistä puheenollen - kellarista on roudattu kivitavaraa nyt jo pian yhden rekkalastillisen verran. Itseasiassa minä en ole tainnut kantaa sangollistakaan vaan kaikki "kilot" on menneet Epun lihaksista. Kuvassa näkyy taloon tuleva uusi viemäri sekä reittiä jatkoputkille.



Yläkerran kattoa kun pitää eristää, joudutaan sinne nakuttelemaan melkoiset lisäkoolaukset. Muuten ihan helppoa hommaa, mutta noiden naulauslevyjen kanssa ollaan helisemässä - rakennepiirrosten mukaan on käytettävä 100*200 kokoisia levyjä ja naulattava "joka toisesta reiästä"... Joopa-joo! Ensinnäkin tuon kokoista naulalevyä ei ole MISSÄÄN - tähän mennessä Eppu on kysellyt niitä seuraavista paikoista 4*k-rauta, 1*bauhaus, 1*puukeskus, 1*OP-puu, 1*varuboden, 1*motonet, 1* hongkong sekä lisäksi ollaan surffattu netissä. Hinta vaihtelee netin 0,78 eurosta noiden liikkeiden 1,60-2,00 euroon. HUOH! Noita levyjä menee kaikenkaikkiaan 200 kappaletta...



Ja sitten - miten nuo naulataan "joka toisesta reiästä"? Tässä yksi kokeilu... ei taida nuo naulat riittää, vaan on lyötävä lisää ehkäpä "sinne-tänne" otteella seuraavan kerran?



**

Pähkäily ja ihmettely jatkuu. Kauniita kelejä!

keskiviikko 7. heinäkuuta 2010

Motivaatiota...

Huomaan, että työmaalla on viime aikoina ollut itse kullakin pinna hiukan kireällä. Lopullinen muuttopäivä lähestyy, eikä hommat meinaa ihan aina sujua odotusten mukaisesti. Viimeksi kirjoittamani tehtävälistakin saattaa aiheuttaa meillä vähän hyperventilaatiokohtauksia... :)

Väsymys on ollut odotettua ja mielestäni aivan luonnollistakin - olemmehan me tammikuusta lähtien tätä projektia melkolailla koko ajan tehty ja ainakin täyspäiväisesti mietitty. Aikana "ennen taloa" meillä oli tapana esimerkiksi viikonloppuaamuisin käyttää aamiaiseen yms runsaasti aikaa ja ehkä puoliltapäivin lähteä kävellen kaupunkiin vain oleilemaan, syömään hyvin sekä mahdollisesti iltaa istumaan. Nyt viimeisinä kuukausina viikonloppuisin kello on herättänyt 7-8 aamulla, aamutoimet saatu hoidettua noin tunnissa ja talolla olemme olleet hyvissä ajoin ennen puoltapäivää jo työn touhussa. Kapakassa istumista emme ole kamalasti harrastaneet pitkiin aikoihin, mutta nyt sekin vähä on jäänyt pois, jotta "aamulla pääsisi aikaisin talolle töihin". Paljon on elämä muuttunut, eikä me vielä edes asuta siellä! :D

Muutoksista huolimatta päivääkään en vaihtaisi pois (no ehkä muutaman) ja usko projektin valmistumiseen 10 vuoden sisällä on yhä voimissaan. Realistit sanovat tässä kohtaa tietenkin, ettei omakotitalo ja piha ole koskaan valmis, mutta tarkoitan nyt tässä tätä ensimmäistä remonttikierrosta. Kun kymmenen vuoden päästä ollaan jokainen nurkka käyty läpi kerran, voidaan taas aloittaa alusta... :D

***

Itseämme piristääkseni mietiskelin kaikkea sitä, mitä jo ollaan saatu aikaiseksi - ei mikään mitätön lista tämäkään!

  • vanhan patterilämmityksen pattereiden sekä putkien purku
  • yläkerran seinät purettu uuden huonejaon mukaisesti, samoin katto
  • yläkerran lattiat on avattu ja laitettu painuneiden purujen tilalle lisää
  • yläkerran kattoon laitettu jo osa tulevista lisäeristyksen vaatimista koolauksista
  • maalämpöputki porattu (me ei tätä tehty itse) ja putket toimitettu taloon sisälle
  • koko taloon asennettu uudet ikkunat (tätäkään me ei tehty itse), paitsi kuistille...
  • rännit ja sadevesijärjestelmät paikoillaan, myös talon tikapuut on vaihettu uusiin (lapetikkaat puuttuu)
  • salaojat ja sokkelin maanalainen eristäminen
  • pihan maanmuokkaus ja pintavesien ohjaus pois talosta
  • tontilta kaadettu 30-60 puuta / risua (isompia puita sahalla, pienemmät ovat menneet oksasaksilla)
  • perustettu kevään alussa pieni kasvimaa, jonka satoa syödään nyt melkein päivittäin
  • istutettu kirsikkapuu, 4 tyrnipensasta, yksi karviaispensas sekä siirretty parempaan kasvupaikkaan suhteellisen onnistuneesti herukkapuska, "perus"ruusupuska, juhannusruusupuska (saatu Koivulahdesta) ja alppiruusu...
  • etupihalle on jo saatu nurmikko vihertämään, toinen nurmikkoalue on perustettu pari päivää sitten talon sivupihalle
  • keskikerroksen lattioita avattu ja laitettu painuneiden purujen tilalle lisää
  • keskikerroksen vessa purettu kokonaan, lattia tyhjennetty kastuneista puruista yms...
  • keskikerroksen kattopinnat (levyt) sekä vanhan keittiön kiinteät kaapit purettu kokonaan
  • keittiön puuhella roudattu ulos (neljä ihmistä kantamassa)
  • kellarissa ollut 2000 litrainen vesivaraaja purettu ja kannettu ulos
  • kellarin vanha sauna purettu
  • kellarin lattiat piikattu lähestulkoon kokonaan auki ja vanhat viemäriputket kannettu ulos
  • vanha puulämmitin roudattu kellarista ulos (liinoilla ja rautakangella)
  • varmaan me ollaan muutakin saatu aikaiseksi... :)


***

Tuon listan perusteella - HYVÄ ME! :D

Ensi viikolla ollaan taas lomalla eli on aikaa rempata 24/7. Minulla tiedossa ainakin tulevan keittiön lattioiden täyttöä ja raakalautojen paukuttamista takaisin paikoilleen sekä varmaan myös yläkerran koolausten naulausta. Kellari on enemmän Epun valtakuntaa ja sinne pitäisi pikkuhiljaa saada viemärilinjoja paikoilleen (rouata vähän lisää maata ulos) sekä se kapillaarisora tilalle (pikkukiviä tuon pois roudatun hiekan tilalle).

Kunhan pohjatyöt saadaan kuntoon kellarissa tulee meille ammattimies valamaan tarvittavia kantavia rakenteita muun muassa uusien oviaukkojen päälle. Lattiavalukin teetetään ammattilaisella - nopeampaa ja menee varmasti (toivottavasti) kerralla oikein.

Kuvia tulossa taas pian...