maanantai 4. huhtikuuta 2011

Puiden kaatoa.

Meidän talon ja tontin edelliset omistajat eivät ole paljoakaan puita kaadelleet viimeisten 50 vuoden aikana ja niinpä me olemmekin harrastaneet puunkaatoa aina kun on sisällä talossa ollut tylsää. Eniten ollaan heiluttu käsisahan ja oksaleikkurin kanssa ja raivattu pienempiä puita ympäri tonttia, mutta ollaan me muutama isompikin puu kaadettu käsipelillä. Tällä viikolla kaadetut puut olivat kuitenkin NIIN isoja, ettei käsisaha niihin olisi millään purrut saati sitten meidän käsilihakset - myös talo, sähköjohdot ja naapurin autotalli olisi ollut vaarassa, jos noita oltaisiin itse yritetty kaataa. Kuvia "ennen" tilanteesta...
Palkattiin Pihamikko ja niin vain sai viisi isompaa puuta lähteä. Kaksi havupuuta lähti varjostamasta meidän kesäisiä kahvi- ja grillaushetkiä, yksi mänty tontin takareunasta sai lähteä pois varjostamasta viime kesänä "metsän keskeltä" löytyneitä omenapuita. Sitten talon sivulta kallion päältä tontin rajalta kaadettiin ISO koivu ihan vain turvallisuussyistä - juurilla on kalliolla aika huonosti "tartuntapintaa" ja helpommin siis voi kaatua talon päälle. Talon takaa lähti MAMMUTTIkokoinen kuusi melkeinpä samoista syistä - liian iso ja liian lähellä taloa.

Nuo tienvierellä olleet kuusi ja mänty varjostivat aivan älyttömästi koko pihaa, mutta myös tarjosivat kivasti näkösuojaa... Nyt ollaan aikalailla kaikkien pällisteltävissä (pari vuotta), ennen kuin suunniteltu syreeni(sireeni)aita / -puu kasvaa tarpeeksi.
Kaatoprojekti meni parissa päivässä pienien vastoinkäymisten siivittämänä - kaikki puut kaadettiin enemmän tai vähemmän kiipeämällä ylös ja tiputtelemalla rungon pätkiä sieltä alas pikkuhiljaa. Yksi puu kaadettiin kahdessa osassa ja onnistuihan se tietenkin kaatumaan pihakaivon päälle (joka oli siis siellä lumen alla) - betoninen kaivonkansi TOTTAKAI halki ja uusi joudutaan ostamaan pikimmiten. Nyt on keskellä pihaa kaivo hätäpeitetty vanhalla pingispöydänpalalla... Mammuttikuusen latva toisena päivänä otti hiukan tuulta alleen ja huolimatta ohjausliinoista, se melkein rysähti kuistin päälle... Rännit vähän vääntyi, mutta muilta vahingoilta selvittiin.

Polttopuita noista saadaan valtavasti, kunhan kuivuvat ensin pari vuotta. Mies SAI ostaa halkaisukirveen, moottorisahan sekä pari halkaisukiilaa...


ja yrittää lähiviikkoina (ennen talvea) halkaista ja pinota nuo rungonpätkät pihalle muutamaan paikkaan. Omakotiyhdistykseltä lainattiin pariksi päiväksi oksasilppuri, mutta tuntuu olevan melkoisen loputon savotta...silppuri on lainattava pikimmiten uusiksi. Tulevan kesän yhtenä projektina onkin rakentaa reilunkokoinen puukatos takapihalle. :DEi kommentteja:

Lähetä kommentti