torstai 29. huhtikuuta 2010

sunnuntai 25. huhtikuuta 2010

Lisää lomaa!

Lomaviikko tuli ja meni. Ei hetkeäkään hengailtu, ei hetkeäkään "vain oltu"... :) Talolla kuitenkin saatiin paljon aikaiseksi ja se grillikausikin avattua kuten jo aikaisemmin kerroin... Aika mahtava loma, tosin nyt taidetaan molemmat olla aikalailla poikki.

Alkuviikon jutut on jo käyty läpi ja loppuviikon teemaksi tuli putket ja vesivaraaja (lempinimeltään "jättiläinen").



Ilmojen hiukan lämmettyä laitettiin lämmitykset pois päältä ja Eppu ryhtyi purkuhommiin. Patterit putkineen sekä tuo vesivaraaja ovat viime päivinä saaneet kyytiä ja minä olen pelännyt vieressä, kun mielestäni rälläkän kipinät ja kuivat purut eivät oikein sovi yhteen... Ei tulipaloja - onneksi!

Putkiviidakon selvittämisessä meillä kävi apuna Arto S. - tuskin olisimme yksin keksineet mistä putkesta mikäkin vesi kulkee. Osaavan Arton avulla meillä kulkee vielä kylmä vesi ja siis vessanpönttöä voi käyttää huoletta! Nuo patterit heitettiin surutta takapihalle, tuskinpa niistä sitten kuitenkaan kenellekään on enää käyttöätavaraksi? Pattereiden sisältä tuli mustaa vettä/mönjää eikä nuo putketkaan kovin ruusuiselta näytä...


Vielä on jonkun verran tekemistä ennen kuin tuo määrä metallia saadaan kannettua ulos talosta ja mahdollisimman pieninä palasina kiitos. Tuo on painavaa tavaraa! Rälläkänteriä on tähän mennessä kulunut seitsemän koko tähän putki ja vesivaraajapurkuun.



Minä olen pudotellut yläkerran katosta puruja ja täyttänyt niillä yläkerran lattioiden tyhjiä purupaikkoja, valmistellut siis (toivottavasti pian) tulevaa rakennusvaihetta sekä keräillyt säästöön talon originaalitavaroita/rakennustarvikkeita.



Noita yläkerran lattioita availlessa tehtiin löytö - vuoden 1962 Huvudstadsbladet (HBL) oli purujen sekaan piiloteltu useimpia ja niitä selaillessa mieni minuutti jos toinenkin. Löytyi sieltä minun syntymäpäivänkin lehti! :) ...muutama vuosi ennen syntymääni.




Nuo lehdet taittelin nätisti takaisin purujen sekaan seuraavilekin sukupolville löydettäväksi, mutta keittiön uunin alta paljastuneet vanhan Pukkilan kaakelit naputtelin nätisti talteen. En tiedä vielä mitä noista teen - saatanpa vain perusteellisen putsaamisen jälkeen pinota ne piironginpäälle katseltavaksi ja ihmeteltäväksi. ;) 



Ainiin... kaivettiinhan meille maalämpöputketkin jo taloon sisälle asti. Siihen tarvittiin ISO rekka blokkaamaan tietä, pieni kauhakuormaaja, yksi mies ja pari tuntia aikaa. Etupihan ruusupuskakin säästyi! :)

Ensi viikolla tulee urakoitsija katselemaan paikkoja ja he antavat meille sitten tarjouksen salaojien kaivuusta sekä tarvittavista materiaaleista. Tämän lisäksi ensimmäinen jätelavallinen pitää saada täyteen keskiviikkoon mennessä. Huh!

keskiviikko 21. huhtikuuta 2010

Uusia tuttuja ja loma elämää.

Eppu kotiutui maanantaina aamulla ja talolla oltiin heilumassa heti puolenpäivän jälkeen. Tärkein tieto maanantaista on se, että grillikausi on nyt virallisesti avattu! ;) Grillinä toimii "perintökalu" pallogrilli - herra grilli on muistaakseni jo kolmatta perhettä palvelemassa.


Maanantaina tavattiin naamatusten rintamamiestalo.fi foorumilta tuttu pelkka. Kattopahvimme pääsivät uusiokäyttöön hänelle ja saimme kahvi- ja teepaketin lisäksi taas hyviä paljon vinkkejä ja kommentteja projektimme eteenpäinviemiseksi. Kiitos! Oli myös tosi mukava tavata sinut pelkka. :)

Tiedän kyllä, että prioriteetti tänä vuonna on talo ja talossa sisällä olevien juttujen fiksaamiseen... MUTTA kun tiistaina oli niin kaunis aamupäivä, meidän oli aivan pakko keksiä tekemistä ulkona.  Ulkona kun puuhailtiin, alkoi viime vuoden (ja sitä edellisten vuosien) maahan jätetyt katkenneet oksat ja puiden lehdet ärsyttää... Meillä myös sattuu olemaan PALJON purkulautaa ja PALJON purkunauloja - 1+1=?


Nikkaroitiin SAIRAAN HIENO risukomposti ja täytettiinkin se melkein myös saman päivän aikana. :)



Ja sitten ah niin kaunista katseltavaa... ;) Tai hmph...näistähän tulee KAUNIITA, kunhan heille annetaan hiukan rakkautta ja huolenpitoa. Rivissä siis meidän ensimmäiset "uudet" vartavasten taloon ostetut huonekalut. Huusin nuo kaikki kolme huuto.netistä ja kävin tänään hakemassa Paraisista asti (call me crazy)! Komean ulkonäön lisäksi noissa on aivan älyttömän hyvä istua - istutaan sitten kun remppa on valmis!


Tänään juuri kun olimme lähdössä talolta K-rautaan (toinen olohuoneemme) pölähti naapurit pihaan... onhan muuten samalla asuinalueella asuvatkin naapureita, onhan? Eihän naapureiden täydy asua ihanvierekkäin? :) M&M ovat myös uusia tuttuja rintamamiestalo.fi foorumilta - mahtava paikka!

M&M mukanaan ikiliikkuja L tulivat juttemaan niitä näitä, mutta myös kertoivat heidän viime vuonna toteutetusta salaojarempasta sekä antoivat vinkkejä hyvistä tekijöistä. Kiitos teillekin - taidan soittaa ja kysellä alustavaa tarjousta ja aikataulua heti huomenna aamusella - nyt väsyttää...

sunnuntai 18. huhtikuuta 2010

Tuhkaa ja maalämpöä.

Niinhän siinä sitten kävi, että mies ei päässyt kotiin perjantaina, ei lauantaina eikä edes tänään sunnuntaina. Tuhkapilvet kielsivät lentämästä ja tällähetkellä ukko seilaa jossain merellä Gnynia-Helsinki välillä. Huomenna aamulla pitäisi olla perillä - kolme päivää aiottua myöhemmin. Vähän tylsää... ja Eppua harmitti, kun ei päässyt seuraamaan tuota poraushommaa.


Minä sitten "valvoin" Epun puolesta noita porausmiehiä koko lauantaipäivän ja revin lisää villaa yläkerran seinistä pois. Aamupäivän kauniin ilman turvin pääsin pitkästä aikaa myös valokuvailemaan tontilta löytyviä kasveja ja kukkasia. Muutamia uusia kuvia on flickr.com sivuillani.


Tällainen näky oli vastassa aamulla lauantaina vähän ennen kello yhdeksää. Onneksi oltiin varoitettu lähimpiä naapureita, sillä tie kapeni tuon rekan ansiosta yksikaistaiseksi ja päivän melutaso varmaan epäterveellisen puolelle - pölystä puhumattakaan!




Muutamia kuvia päivän varrelta - huomioikaa erityisesti pakettiauton etupenkillä 3 tuntia nukkunut poraaja! ;)









Ja tällainen oli sitten lopputulos illalla kello seitsemän - tänään käynevät hakemassa loput tavarat pois - nuo letkunpäät kuuluu meille. :)




Tänään laitettu lisää tavaraa myyntiin huuto.nettiin ja lisää pakattuja muuttolaatikoita. Vähän laiskottaa... :)

torstai 15. huhtikuuta 2010

Home alone.

Tällä viikolla allekirjoittanut on puuhaillut talolla yksin. Työ kutsui ja Eppu lensi Turkkiin maanantaina muutamaksi päivää - onneksi oltiin jo varattu viikko 16 lomaviikoksi, muuten miestä ei varmaan kuuluisi jo perjantaina takaisin... ja voi olla ettei kuulukaan - kiitos kakenmaailman tulivuorten!

Talolla olen kuluttanut aikaa pääasiassa purkaen lisää yläkertaa sekä välillä haaveillen niitä näitä. Ulkona lumien alta paljastuu ihan KAMALAssa kunnossa oleva piha ja tästä suivaantuneena ilmoitin itseni Helsingin Kesäyliopiston Pihasta unelmien puutarha -kurssille jo toukokuulle. Josko ammattilaiset osaisivat antaa minulle vinkkejä ja tulevaisuudeslle suuntaa, ehkä meillä joskus todella olisikin se unelmien puutarha! :) Täytyy kyllä myöntää, että pitkänlinjan kerrostaloasukkaana piha kuin piha, kunhan se on oma, on jo suurta unelmaa!!! :)

Edellisen kirjoittelun pienet versot ovat ehtineet kehittyä jo melkein kukkasiksi ja lisää roinaa siis paljastuu lumen alta. Ennenvanhaan on näköjään ollut suosittuakin "piilottaa rautaa" metsään, top 5 listalta piilotettavia asioita ovat myös muoviset kulhot ja puutarhatuolien muovipäälliset.


Tänään vihdoin pääsin juttusille rajanaapurienkin kanssa - mukavia ihmisiä ja tunsivat talon aikaisemmatkin omistajat käsitykseni mukaan ihan hyvin. Kertoivat muun muassa kuinka talon edesmennyt isäntä oli ollut sellaista sorttia, ettei ensimmäistäkään puuta ole saanut tontilta kaataa (sen huomaa) ja aina isännän ollessa kotoa poissa, on rouva tilannut salaa puunkaatajia tontille! :) Meillä ei onneksi tämän asian suhteen tule ongelmia.

Jos löytyy ruosteista metallia pihalta, löytyy sitä melkoinen määrä myös talosta sisältäkin. Esimerkkinä esittelen teille yläkerran patterin (eivät taida muutkaan patterit olla loppujenlopuksi tätä paremmassa kunnossa) joka vuotaa ihan hulluna ja nappo näyttää täyttyvän parissa päivässä!


Kaupunkikotia pakataan koko  ajan ja pikkuhiljaa kasaan (minä pakkaan, Eppu ihmettelee). Talvivaatteet on jo pääpiirteissään pakattu, samoin kaikenlainen ihmeellinen "sälä" muutamasta kaapista - paljon tavaraa olen myös laittanut huuto.nettiin toiveissa päästä eroon turhasta tavarasta sekä muutamasta isommasta huonekalusta. Ostakee ostakee!

Suunnitelmat muuton suhteen alkavat olla selvää - mahdollisimman pian ja mieluummin heti. :) Toukokuun loppuun mennessä Töölön asunto tyhjäksi...?

maanantai 12. huhtikuuta 2010

Viikonlopun hommia...

Lauantaina oli IHANA ilma, eikä me maltettu sisällä pysyä, vaikka siellä meillä olisi kaikken eniten töitä ennen muuttoa. Ihmeteltiin kaikkea nurmikosta ylös puskevaa hentoa versoa sekä kaadettiin muutama isojen puiden kylkeen jäänyt "loinen" (pienempi puu) pois häiritsemästä. Myös meidän isojen kuusten alaoksia karsittiin käytännön syistä - meinaavat pihapolut olla ummessa, kun niin rehottavat.


Lauantain kiva piristys oli, kun saimme kummipojan hetkeksi kylään talolle. Ilma oli kaunis edelleen, joten heiluimme etupihalla ja ihmettelimme maailman menoa. Paperilennokkeja oli rappujen yläpäästä hyvä heittää pitkin pihaa ja oksasaksista taisi tulla pikkumiehen lempityökalu. Kunhan nuo oksat kuivuvat polttokuntoon, taidetaan käyttää vähän lapsityövoimaa (hyihyi) ja pyytää häntä talkoisiin leikkaamaan oksat kiuasmittaan. :)


Lämpimien ilmojen tultua uskalletaan vihdoin jatkaa yläkerran purkamistakin. Eristeenä on käytetty toisella puolella piippua villaa ja toisella puolella perinteisempää purua - aloitimme villapuolelta, sillä siitä vain on jostain syystä PAKKO PÄÄSTÄ EROON NOPEASTI. Iho ihan kutisee, kun ajatteleekin sitä matskua... yök.

Siis meille tulee yksinkertaisesti aivan ihana yläkerta!!! Uusilla eristeillä harjakatto laskee tietenkin hiukan, mutta korkeutta ja avaruutta piisaa kyllä. Nuo vaakasuuntaiset kattopalkit jätetään näkyviin ja pinnoiksi tulee valkoista panelia. :)


Tämä villapuoli oli myös se puoli, johon kuntotarkistusraportissa kiinnitettiin huomiota - luukku on siellä purupuolella eikä tarkastaja päässyt katsomaan tälle toiselle puolelle ollenkaan. No, vähän on tuota vesivahinkoa piipun vieressä ja kattolaudat vähän "mähmäisen" näköisiä... kuivaa kuitenkin kaikki. Täytyy näyttää löytöjä tässä lähiaikoina tukiryhmälle ja miettiä täytyykö noiden puiden kanssa jotain tehdä - katto ainakin on pakko käydä läpi tulevana kesänä ja katsella jos sitä jotenkin saisi paikkailtua, ettei vastaavaa tapahdu uudestaan...



Tällä viikolla yläkerran purku jatkuu ja viikonloppuna tuleekin jo maalämpöä varten poramiehet paikalle! Koskahan uskalletaan laittaa lämmitys kokonaan pois päältä ja purkaa mokoman jättiläisen (2000 litrainen varaaja kellarissa) romikselle...

Mitä on sammakkomies sanonut - tuleeko takatalvea vai ei tänä vuonna?

perjantai 9. huhtikuuta 2010

Keittiön alustavat suunnitelmat.

Kuten tuossa aikaisemmin lupasin, tässä teille esimakua tulevaan keittiöön. Alkuperäinen keittiö oli tuolla metsän puolella, tulevan työhuoneen paikalla ja tulevaan keittiöön oli tuosta seinän läpi ovi. Keittiön siirto talon aurinkoisemmalle puolelle oli varmaan ensimmäisiä suurempia päätöksiä joita tehtiin. Toinen iso päätös tehtiin heti perään ja päätettiin avata olohuoneen ja tulevan keittiön välinen seinä - siihen tulee nyt pystypalkit kannatteleman isoa kantavaa vaakapalkkia katossa.


Mitat keittön kaappiseinillä ovat noin 3 x 4 metriä eli tilaa on kokkailla vaikka useammankin kokin - tervetuloa taas Marjo opettamaan perusruokien tekemistä! Keittiön kaappien ilme tulee olemaan tosi simppeli - yksinkertaista ja vetimetöntä kaappia haetaan. Taustaseinille tulee tapettia räväköittämään koko hommaa sekä tekemään näkymästä olohuoneen suunnalta vähemmän "keittiömäinen" - kaakelit ovat nyt tässä köökissä pannassa! Kaappien väliin tapettia suojaamaan laitetaan lasia taikka jotain pleksiä...  Alakaappien alle tulee ledit antamaan työskentelyvaloa.

Entäs sitten ne keittiö / olohuoneen valot... siis kattovalot. Tein tuollaisen kuvan, jossa keltaiset pallurat olisivat kattoon upotettuja halogeneja ja nuo oranssit pallurat mahdollisesti roikkuvia kattovaloja - ideaalia olis myös, että juhlan aikaan saisimme jotenkin tuon arkipöydän yläpuolella roikkuvan kattovalon siirrettyä pitkällä johdolla ja vaikka koukulla tuohon juhlapöydän päälle. Tuleva joulu jo mielessä! :) Leivinuunin vierelle voisi tuoda valoa jalkalampulla, tv:n lähelle vaikkapa pöytävalolla? Mutta onko tuossa tarpeeksi lamppuja...huoh.


Kaappien järjestys on tässä yhden keittiötoimittajan tulostamassa kuvassa aivan väärä, mutta idea on oikea - tummempaa ja räväkkää tapettia vaaleiden kaappien kanssa. Ihana tulee... sitten kun tulee! :)

torstai 8. huhtikuuta 2010

Pihajuttuja.

Lumet alkavat sulaa!!! Pääsiäisviikonlopun suurin ponnistus oli varmaankin keventää lumikuormaa talon kaikilta sivuilta, sillä sulamisvedet ihan oikeasti yrittävät hyökkiä meidän kellariin... Ei paniikkia (on jo) sillä varmaan joskus ennenkin talon historiassa on kevään korvalla sisälle hiukan vettä tullut? Onhan? Eihän tämä ole paniikin arvoista eihän...?



No. Joka tapauksessa salaojien laitto on tämän kesän suunnitelmissa, joten saa luvan olla viimeinen "tulvakevät" tälle talolle. Sadevesien ohjailuakin pitää miettiä todella tarkkaan tulevan kesän aikana ja sitäkin varten muutamat putket asentaa. 

Tuosta tulvaveden uhkaavasta kellarista kannettiin myös miehenkorkuinen kasa tiiliä pois remontin tieltä. Näille siis suunnitteilla uudelleenkäyttöä jossain vaiheessa... osa tiilistä pääsee tulevan puukatoksen jaloiksi, osasta tehdään jotain muuta.



Lumien sulamisessa on hienojakin juttuja, muun muassa se että vihdoin nähdään millainen tontti me ollaan ostettu! :) Löydetty jo yksi kappale ruusupuskia sekä yksi mustaviinimarjapensas! Kasvuston lisäksi tontilta on löydetty myös kaksi kappaletta irtonaisia puutarhapenkkien päällisiä, vesiletku, muovinen vatkausvati sekä metallinen vatkausvati...

lauantai 3. huhtikuuta 2010

Hyvää pääsiäistä!

Punto pääsi pitkänä perjantaina vihdoin ja viimein talolle asti! Hiphip hurraa! Muutamat lähipiiristä tietäänkin jo Punton tarinan, mutta kerrotaan se nyt muillekin...

Joulukuussa olimme yhtenä sunnuntaipäivänä ajelemassa ensimmäiseen talonäyttöön Karhusuolle, hyvissä ajoin ja suhteellisen innokkaina - tässäkö se meidän talo nyt sitten on - kun yhtäkkiä keskellä Turuntietä alkoi mittaristossa punainen valo palaa ja koneestä tuli palaneen hajua... "mitä nyt, minne mennään, ota tuo seuraava luiska oikealle, pakko päästä pikkutielle..." Hups vaan, huomattiin olevamme jossain "keskellä ei mitään" (Karamalmi vissiin) teollisuusalueella ja Punto ei suostunut liikkumaan enää metriäkään, konehuoneessa savusi ja muoviosat suli. 

Eppu tyypilliseen rauhalliseen tapaansa alkoi tutkia vahinkoja ja minä, kauhuissani, pelkäsin vain jonkun muun ostavan sen Karhusuon talon ennen kuin me edes ehdittäisiin näyttötilaisuuteenkaan!!! Reippaana tyttönä soitin taksin ja taksilla päästiin perille vain noin puoli tuntia myöhässä. Ihastuttiin, rakastuttiin ja loppujen lopuksi talo oli meidän. :) Punto lojui siis tuosta joulukuusta lähtien Töölön kirjaston takana kunnes eilen se vihdoinkin pääsi perille!





Pääsiäisvieraita kun ei sitten loppujen lopuksi tullut ensimmäistäkään, päätettiin me nukkua ensimmäinen yö talolla. Levitettiin patjat ja makuupussin yläkertaan ja kuunneltiin todella hiljaista taloa...

Tänään Eppu laittoi vauhtia hommiin ja teki reiän seinään - todellakin, eteisen ja olohuoneen välinen suurennettu oviaukko on nyt tehty! Eikä käytetty ollenkaan ostettua tavaraa sen tekemiseenkään - minä suoristin vanhoja nauloja ja puutavara löytyi purettujen puiden pinosta. :)



torstai 1. huhtikuuta 2010

Yleistä touhuilua ja rakenteita.

Meillä kävi maanantaina kauan odotettu asiantuntija, rakennesuunnittelija, talolla. Allekirjoittanut ei ollut paikalla, mutta siellä ne miehet olivat kuulemma käyneet taloa läpi ja irroitelleet lattialautojakin mennessään. Mielestäni on hyvä juttu, että rakennekaveri kiinnostuu myös lattian sisäisistä asioista, eikö? :) Minä sitten edellispäivänä vilkuilin nihin koloihin "joutessani" ja hitto vie meillä onkin paksut lattiat ja siellähän menee puuta suuntaan jos toiseenkin!



Tiistaina Eppu päätti rakennekaverin innoittamana aloittaa kellarin lattian piikkaamista. Vanha sauna sai kyytiä ja sieltä onkin nyt kannettu useampi ämpärillinen betonia ulos. Lattia on jo melkein lähtenyt, lattian kerroksia ihmeteltiin kumpikin sekä sitä, että ulkoseinä näyttää loppuvan aika nopeasti heti lattian jälkeen - missä meidän betoniset  anturat on?




Epun riehuessa kellarissa, minä olen lapioinut lunta ja hakannut jäätä pienessä auringonpaisteessa pois talon reunoilta. Kiitoksena tästä urakoinnista sain huonosti istuvien hanskojen ansiosta reippaan rakon kämmeneen! Voi näitä toimistotyöntekijän pehmeitä käsiä... Eilen lähti taas katosta pahveja ja talo tyhjentyy pikkuhiljaa myös polttopuusta - näille ollaan saatu rakennettua nuyt väliaikainen paikka takapihalle kuusten suojaan.

Iskun keittiöiden tarjous saatiin eilen ja hyvältä vaikutti. Nyt on enää mietinnässä ovimallit, jos otetaan keittiä nimeltään Virta tammilistoilla tulee lattioistakin tietenkin saman väriset. Jos taas halutaan tummempaa lattiaa, ollaan kääntymässä valkoiseen Kuura keittiöön. Tiedoksi myös epäilijöille - meille EI tule niin kamalan modernia keittiötä, kuin mitä voi kuvista kuvitella! Kaappien taakse tuleva reippaan värinen tapetti tekee jo paljon ilmettä! :) Keittiö pohja on aikalailla varma jo, linkitän sen tähän myöhemmin.